Kérdésed van? Hívj minket! +36 20 210 8540   

Kérdésed van? Írj nekünk! kapcsolat@fightfactory.hu

Blog

Visszatérő kérdések a D-vitaminról

2022.01.11 12:14
Visszatérő kérdések a D-vitaminról

D-vitaminra minden felnőtt embernek rendszeresen szüksége van, ezt már elég jól megtanultuk az elmúlt években, az azonban még most is sokaknak kérdés lehet, hogy milyen formában érdemes bevinni a szervezetbe. Ráadásul nem is olyan egyértelmű ám a dolog, mint elsőre tűnik, mert  létezik ám D2 és D3 vitamin is! És egyáltalán honnan tudhatjuk, hogy megfelelő -e a D-vitaminszintünk?

Tudod, hogy mi a különbség a D2- és a D3-vitamin között?

Általában D2- vagy D3-vitaminnal lehet találkozni a vitaminkészítményekben. A D2-vitamint a növények tartalmazzák, míg D3-vitamint kizárólag az állati eredetű élemiszerek tartalmaznak és egyébként ez az, amit a napsütés hatására mi is elő tudunk állítani.

Egyes tanulmányok szerint a D3-vitamint tartalmazó készítmények némileg hatékonyabban emelik meg a szervezet D-vitamin szintjét, mint a D2-vitamin. Többek között a Swedish Nutra C+D3 folyékony vitaminja is ezt a D-vitamint tartalmazza nagy dózisban.

Tényleg megelőzhetőek a betegségek D-vitamin rendszeres fogyasztásával?

Az elmúlt évek kutatásai megállapították, hogy az immunrendszerünk állapota és a D-vitaminszint nagyon is szoros kapcsolatban áll egymással, ezért sokaknál a napi D-vitamin bevitele éppen úgy alap, ahogy a C-vitaminra már évek oda odafigyelünk. A koronavírus első hulláma idején kifejezetten sok cikk született arról is, miszerint akár még a COVID is elkerül minket, ha elég D-vitamint fogyasztunk, ez a feltételezés azonban később megdőlt.

Az viszont bizonyos, hogy a D-vitamin rendkívül nagymértékben hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez. Tehát ha valakinek a szervezetébe bekerül egy vírus, akkor gyorsabban tudja legyőzni, ha nincs D-vitamin hiánya, hiszen erősebb az immunrendszere. Ez természetesen minden vírusfertőzés esetén így van.

Az Egyesült Államokban készült is egy tanulmány a közelmúltban, amely kimutatta, hogy az alacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkező páciensek szervezete jobban megszenvedte a koronavírust, mint azok, akiknek a szervezetében elegendő volt a D-vitamin szintje.

Honnan tudhatod, hogy D-vitamin hiányod van?

Sajnos ezt nem olyan könnyű megállapítani, igazán biztosan csak vérvétellel lehet állapítható meg a szervezet D-vitaminszintje. Ugyan vannak a D-vitamin hiányára utaló jelek, például ha fáradékony vagy, hullik a hajad, gyakran szédülsz vagy úgy érzed, minden betegéséget elkapsz, ami csak szembejön veled.

Ezek a tünetek azonban elég általánosak és egyáltalán nem is biztos, hogy mindenkinél jelentkeznek, még a jelentős D-vitamin hiány ellenére sem. Sajnos azt lehet mondani, hogy ősztől tavaszig szinte biztos, hogy mindenkinek D-vitamin pótlásra van szüksége Magyarországon, akár tapasztalja magán a fenti tüneteket, akár nem, így érdemes ezt kiindulásnak venni.

Ez azt jelenti, hogy télen minden felnőttnek kötelezően kellene D-vitamint fogyasztania, hiszen ezekben a hónapokban sokkal kevesebb napfény ér minket. Ezt a háziorvos is felírhatja akár (nyílvánvalóan ez a legkedvezőbb árú megoldás), illetve lehet egyéb vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazó étrend-kiegészítők formájában fogyasztani D-vitamint.

Nagyon fontos, hogy önmagukban a multivitaminok általában nem tartalmaznak elegendő D-vitamint, ezért kifejezetten ajánlott mellé külön is D-vitamint fogyasztani ősztől tavaszig! A nyári hónapokban is szükség lehet egyébként bizonyos esetekben D-vitaminra, egy egészséges, a szabadban eleget tartozkodó embernek azonban ilyenkor nincs rá szüksége.